Hvor viktig er matberedskap for deres parti?
- Rene Eide Rasmussen
- 26. aug.
- 4 min lesing
Oppdatert: 15. sep.
VALG 2025 – Partienes svar på 12 spørsmål fra MENING, MAT OG MOT:
Miljøpartiet de Grønne:
Matberedskap er svært viktig for oss i MDG. Vi anerkjenner at i en verden preget av geopolitisk uro og klimaendringer, er lokal matproduksjon og -foredling en kritisk del av vår beredskap. Vår politikk fokuserer på å øke selvforsyningsgraden, bygge opp jordressursene, redusere klimagassutslipp fra landbruket og øke naturmangfoldet. Vi vil ha totalforbud mot nedbygging av matjord med mindre det gis dispensasjon fra nasjonale myndigheter, og øke lagringen av korn og andre matvarer i hele landet for å gjøre oss mer beredt om internasjonale verdikjeder skulle bryte sammen.
Kristelig Folkeparti:
Matberedskap er veldig viktig for oss. Vi mener at vi må øke graden av selvforsyning frem til vi når minst 50 % selvforsyningsgrad, korrigert for import av fôr.
Høyre:
Det er svært viktig å sikre god matberedskap, både gjennom egenproduksjon og avtaler med gode allierte. Høyre har i Stortinget fremmet en rekke forslag for å styrke norsk selvforsyning.
Venstre:
Matberedskap er viktig for Venstre. Norsk matproduksjon holder høy kvalitet og er avgjørende for beredskap, trygg mat og levende bygder. I Norge har vi i dag har for lav selvforsyningsgrad og matberedskap. Venstre har i lang tid krevd en helt ny og mye mer helhetlig matpolitikk i Norge, der klima, natur, folkehelse og matproduksjon ses i sammenheng.
I enigheten om landbrukspolitikken mellom V, H og regjeringen i 2024, fikk Venstre gjennomslag for økt satsning på matberedskap og at regjeringen skal lage beredskapsplaner i en krisesituasjon som sikrer alle nordmenn nok mat. Les mer om enigheten her.
Dette er blant punktene Venstre og Høyre ble enige med regjeringspartiene om:
Stortinget ber regjeringen snarest mulig starte arbeidet med en offentlig utredning som kan legge grunnlag for en stortingsmelding om fremtidens matsystemer der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir satt i sammenheng.
Stortinget ber regjering komme tilbake til Stortinget våren 2025, med en plan for mer plantebasert mat hvor målet er at den samlede norske plantebaserte produksjon skal styrkes og sammenhengen mellom de ulike leddene i verdikjeden skal økes.
Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av ordningen med prisnedskrivning av korn for å vurdere hvordan ordningen best kan stimulere til mindre bruk av kraftfor og mer bruk av norskprodusert grovfor samt bidra til norsk selvforsyning.
Stortinget ber regjeringen vektlegge Norges beredskapspotensial i den videre oppfølging av Totalberedskapskommisjonen.
Stortinget ber regjeringen om å sikre at kritiske samfunnsfunksjoner gis fortrinn ved kriser slik at blant annet handel og produksjon av matvarer går mest mulig normalt under en krise.
Stortinget ber regjeringen utarbeide konkrete beredskapsplaner i en krisesituasjon som sikrer alle nordmenn nok mat.
Stortinget ber regjeringen om å ta initiativ til å utarbeide en felles nordisk risiko- og sårbarhetsanalyse for forsyningssikkerhet for mat.
Venstre mener at regjeringens totalberedskapsmelding, som var en ny sentral mulighet for regjeringen å tematisere matberedskap, ikke tar nok høyde for potensialet i norsk mat. For eksempel kan sjømat spille en viktig rolle i en krisesituasjon. Venstre vil sikre bedre utnyttelse av norske ressurser, og mener det er nødvendig at det produseres mer fôr i både landbruk og oppdrett i Norge og Europa, slik at vi står sterkere i møte med kriser.
Rødt:
Matberedskap er ekstremt viktig for Rødt.
Arbeiderpartiet:
Arbeiderpartiet vil sikre trygghet for framtida for landet vårt, og matberedskap er derfor av stor betydning. Vi vil legge til rette for et levende landbruk over hele landet, som kan sikre Norges befolkning nok og trygg mat produsert på nasjonale og lokale ressurser. Vi har også en stor produksjon av norsk sjømat, som også er viktig for norsk matsikkerhet og matberedskap. Verden har endret seg, og både klimaendringer, økonomisk uro og den sikkerhetspolitiske situasjonen påvirker både verdens matproduksjon og vår matsikkerhet. Vi er derfor tydelige på at vi må styrke vår nasjonale matberedskap.
SP:
Vi mener at trygg tilgang på mat er like grunnleggende som forsvar og helseberedskap. Uten mat kan ikke samfunnet fungere, og derfor må matproduksjon og matsikkerhet alltid ligge til grunn i beredskapspolitikken. Vi har vært pådrivere for å gjeninnføre beredskapslagre av korn, og vil fortsette arbeidet vi har startet med å styrke norsk matproduksjon i hele landet slik at vi kan stå bedre rustet i kriser. Matberedskap handler ikke bare om å ha nok mat i fredstid, men om å sikre at vi kan produsere og distribuere mat også i krisesituasjoner. Derfor er det avgjørende å ha levende bygder, aktive bønder og en variert bruksstruktur over hele landet.
FRP:
Det er viktig og må på plass for å få en helhetlig god beredskap i ulike typer kriser.
SV:
Matberedskap er svært viktig for SV fordi tilgang på trygg og nok mat er grunnleggende for nasjonal sikkerhet og selvstendighet. SV mener at Norge må kunne brødfø befolkningen i kriser, og derfor må vi øke selvforsyningen basert på norske ressurser, sikre bøndenes inntekter og ta vare på matjorda. Matberedskap er ikke bare et spørsmål om mat, men om beredskap, klima, rettferdighet og kontroll over egen matproduksjon.
For SV er det av nasjonal betydning at hav og jord sikres for framtida og brukes til å skape mat på mest mulig bærekraftig måte. Et samfunn som er avhengig av importert mat i en usikker verden, er et sårbart samfunn. Ved å styrke norsk matproduksjon basert på egne ressurser, sikre bønders vilkår og ta vare på matjorda, bygger vi et tryggere og mer robust Norge. Det er både god landbruksspørsmål og god sikkerhetspolitikk.



