
Vi er en folkebevegelse for beredskap, folkemakt og levende lokalsamfunn
Bli med i Beredskapskalenderen!
Hvordan står det egentlig til med Norges matsikkerhet?
Over 60 % av maten vi spiser er importert, og dagens matsystem er sårbart for kriser og avbrudd. Med vår beredskapskalender får du innsikt i utfordringene – og løsningene – som kan sikre trygg mat og vann i framtida. Meld deg på nyhetsbrevet og bli med på å bygge et robust, lokalt forankret matsystem!
Vi rigger for framtiden vår:
Mat og vann er førsteprioritet!
Tid for mot og handlekraft
Vi er inne i en tid hvor manglende oversikt og forståelse for de avgjørende koblingene i matsystemet vårt setter oss i en meget sårbar situasjon.
Beslutninger tas uten helhetlig forståelse eller tverrsektoriell samhandling. Konsekvensene er alvorlige:
-
Alle er enige i at totalberedskapen skal styrkes, men det mangler en anerkjennelse av at totalberedskapen vår avhenger av hvor god matberedskapen er.
-
Både politikere og andre tror at matproduksjon er ensbetydende med matberedskap. Dette er en myte.
-
Vi har masse matproduksjon i Norge, men matberedskapen er begredelig.
-
Vi er faktisk av de dårligste landene i verden på egen selvforsyning av mat.
-
Forsvaret rustes opp, men matberedskapen glemmes.
-
Lokale skoler legges ned, mens vi forventer at folk i distriktene fortsatt skal produsere mat til storsamfunnet.
-
Manglende politisk prioritering og uærlige tall fører til stort frafall av kompetente matprodusenter og alt for liten rekruttering.
-
Fokuset på volumproduksjon og billigere mat går på bekostning av både beredskap og bærekraft.
Vi må sikre beredskapen vår!





Et matsystem uten beredskap
Norge importerer over 60 % av maten vi spiser, selv om vi kunne produsert mye mer selv – på våre egne ressurser. Det matsystemet vi har i dag er avhengig av innsatsfaktorer utenfra. Eksempelvis kraftfòr, kunstgjødsel, sprøytemidler, plastikk, såkorn, kyllinger, rugeegg og settepoteter. Noe som svekker beredskapen vår dramatisk.
Hva skjer hvis forsyningslinjene blokkeres inn til Norge eller innad i Norge? Hvis traileren med kraftfòr ikke kommer frem? Eller at ASKO-lageret blir hacket?
Svaret er skremmende. Innen få dager kan vi oppleve dyretragedier i fjørfe-, svine- og oppdrettsnæringen, og matvarehyllene vil tømmes. Villfiskressursene våre er allerede en kamp om kontroll.
Veien videre
For å sikre en stødig mat- og vannforsyning må vi tenke helhetlig og systematisk. Vi må bygge kunnskap om hvordan matsystemet faktisk fungerer, og tørre å stille de viktige spørsmålene:
-
Hvordan skaper vi et framtidsretta matsystem basert på lokale ressurser?
-
Hvordan tar vi tilbake folkemakten over hvordan maten vår produseres, håndteres, lagres og fordeles?
-
Hvordan sikrer vi at matproduksjon blir et verdig, forutsigbart og attraktivt yrke?
-
Hvordan bygger vi levende lokalsamfunn som legger rammen rundt stabil matproduksjon over hele landet?
Dette krever modige og tydelige ledere som evner å prioritere verdi over volum og pris.
Vi har muligheten – men har vi viljen?
Løsningene finnes. Vi har både kunnskapen og virkemidlene som skal til for å styrke matberedskapen vår. Spørsmålet er om vi har viljen til å handle før det er for sent.
Mening, Mat og Mot jobber for et matsystem som kan sikre mat og vann uansett situasjon. Vi setter trygghet, beredskap og bærekraft først.