
Vi er en folkebevegelse for beredskap, folkemakt og levende lokalsamfunn
15. august 2024 – Mening, Mat og Mot på Arendalsuka
Visste du at Norge – et av verdens rikeste land – er blant de dårligste i verden på selvforsyning av mat? Myndighetene oppfordrer innbyggerne til å bygge opp egne kriselagre, men hvor er det nasjonale beredskapslageret?
Vi stiller spørsmål ved påstander som:
-
«Vi har jo fisken»
-
«Mat er mat, uansett produksjonsmåte»
-
«Oljefondet redder oss»
-
«Større gårdsbruk i sentrale strøk er løsningen»
-
«Bare vi fjerner tollen, blir maten billigere»
Sannheten er at matberedskap er fundamentet for all annen beredskap. Det må bygges robuste matsystemer – regenerativt, stedstilpasset og langsiktig – som ivaretar både jordliv, dyrevelferd og menneskelig helse. Dette er ikke et individuelt ansvar, det er et samfunnsansvar.
På Arendalsuka 2024 samlet Mening, Mat og Mot – i samarbeid med Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbrukets Økoløft – et sterkt lag for å løfte matberedskap opp på den politiske og folkelige dagsordenen.
Du møtte:
-
Tor Jacob Solberg – leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
-
Marit Kolby – ernæringsbiolog og forfatter
-
Anders Nordstad – siviløkonom og matblogger
-
Gytis Blazevicius – leder i Natur og Ungdom
-
Heidi Bjerkan – mesterkokk og matformidler
-
Per Olaf Lundteigen – stortingspolitiker
-
Kjersti Rinde Omsted – regenerativ bonde og helhetsmedisiner
-
Bjørn Rygg – forkjemper for lokal verdiskaping
-
Anton Langeland – generalsekretær i NBS (ledet panelsamtale med Bjerkan og Rygg)
-
Ida Maria Syvertsen – rockemusiker (urlanserte låta «Oh – mandelpotet!»)
-
Edel Urstad – initiativtaker til Mening, Mat og Mot og ekspert i internasjonal matsikkerhet
Servering:
Alle fremmøtte fikk servert deilig, økologisk mat og drikke – som en påminnelse om hvor viktig ekte mat er for både helse og beredskap.
Arrangementet var gratis og åpent for alle.
Sammen bygger vi en folkebevegelse basert på kunnskap og mot. Vi tror at:
Ingen er for liten – alle er store nok. Vi er alle veivisere.
