top of page

Ukens tema: Spis råvarer i sesong

Oppdatert: 12. sep.


Aller beste Beredskapsbygger!


Vi har blitt så godt vant til at kjedene har alle råvarer hele året rundt. Ingenting er spesielt lengre når det er konstant tilgjengelig.


Men, det er en grunn til at råvarer har sesonger. Da er de på sitt aller beste. De er mest smakfulle og mest næringsrike. Ved å foredle og konservere kan vi nyttiggjøre oss råvaren videre igjennom en mørk høst og vinter.


Vi oppfordrer deg derfor til å spise mere av det som er i sesong. Det bidrar til å minske importen av råvarer vi kan dyrke bedre selv på norske ressurser og på våre egne forutsetninger. Spis de norske råvarene når de er i sesong, og dropp de importerte variantene resten av året.


Nå er tiden her for å fråtse i for eksempel i norske jordbær og rabarbra, nykål og tidligpoteter.


Ved å bruke mest mulig lokale råvarer når de er i sesong, stimulerer det til mangfold og lokal foredling.


Dette bidrar til et levende lokalsamfunn, bolyst, trivsel, trygghet og samhold. Det bygger beredskap!


Fokus på å spise råvarene når de faktisk er i sesong, samt å konservere for senere bruk, bidrar til lokal verdiskapning, det er ansvarliggjøring og egen beredskap, det er klimatiltak og ikke minst – det gir følelsen av forventning, man gleder seg til noe.


Vi forsetter selvfølgelig å bruke stemmen vår på så mange måter vi orker og klarer! Vi må jo vise omverden hva det er vi jobber med. Vi trenger folkeopplysning mer enn noen gang. Tør å vise vei, inspirere og engasjere. Det er kun til det bedre!


Her kommer ukens utfordringer. Du kan gjøre en, to eller alle tre. Gjerne enda mer! 



UKENS UTFORDRINGER ER:

 

  1. Velg deg EN dag i løpet av uka og spis alle dagens måltider basert i hovedsak på norske råvarer i sesong. Del i gruppen - og gjerne på din egen profil hva du endte opp med å spise og hvorfor du valgte det du gjorde. Unntak er ting du allerede har konservert fra i fjor! Og: kaffe, sukker, te, krydder, nøtter, frukt, sjokolade og olje … Men gå for norske råvarer der du kan. Vær kreativ! Hvor konsekvent du vil være er opp til deg.

  2. Gjør det samme for 3 dager.

  3. Gjør det samme for 7 dager. Altså hele uka igjennom 😊




FØLG MED!

 

Norsketarianer - Dordi Boksasp Lerum - vil gi oss tips i løpet av uka til hvordan vi kan spise bare norsk mat til alle måltider. Kommer som epost, blir lagt ut på facebookgruppen og på websiden.

 

OG: I slutten av uken vil Maud Astrid Amundsen fra Rein Mat holde et mini webkurs i sanking av spiselige ville vekster.



BONUSUTFORDRINGER:

 

BONUSOUTFORDRING NR 1: Lag deg en plan for måltider sommeren igjennom med fokus på norske råvarer i sesong. Del i gruppen og på din egen profil.

 

BONUSUTFORDRING NR 2: Ut på tur? Vær lur! Finn lokale stabbur! Denne oppgaven gjelder for hele sommeren! La det gå sport i å lete opp lokalmatutsalg underveis og dit du kommer!

 

BONUSUTFORDRING NR 3: Vi vil gjerne ha med flere på laget! Så fortsett å verv EN, FEM eller TI venner til å bli med i Beredskapskalenderen!

 

Vi gleder oss til å se alle den fine maten dere lager og spiser av lokale råvarer i sesong etter hvert som de blir lagt ut!

 

Lykke til! Ikke nøl med å spørre om noe er uklart!

 

Beste hilsen fra Beredskapsteamet ved Maud Astrid, Anne Thea, Marit, Mari, Jeanette, Sigrid og Edel.

 
 
bottom of page