Ukens tema: Matkultur, tradisjoner og beredskap
- Rene Eide Rasmussen
- 10. feb.
- 3 min lesing
Oppdatert: 12. sep.
Kjære Beredskapsbygger!
Denne uka reiser vi tilbake i tid – og på den måten bygger vi fremtida.
For hvordan lagde våre formødre og forfedre mat før fryser, kjøleskap og ferdigmat fantes? Hva spiste de, hvordan oppbevarte de maten – og hvordan tok de vare på ressursene de hadde rundt seg?
Når vi snakker om matberedskap i dag, må vi også snakke om matkultur. For det finnes en enorm styrke og visdom i tradisjonsmaten, og det er faktisk beredskap i praksis.
Å lage sitt eget syltetøy, sin egen ost, røyke sitt eget kjøtt, tørke urter eller dyrke sine egne lagringsgrønnsaker handler ikke bare om smak og kos – det handler også om selvforsyning, overføring av kunnskap og beredskapsevne.
Det er på tide å hente frem det vi har mistet – og gjenoppdage gammel kunnskap som står i fare for å bli glemt.
UKENS UTFORDRINGER:
Som alltid: gjør én, to – eller alle tre! Eller gjør noe annet i samme ånd og del det med oss i gruppa!
1. Hva spiser du som er rotfestet i norsk matkultur?
Gå gjennom hva du vanligvis har i kjøleskap og matskap. Hva spiser du som har røtter i norske mattradisjoner? Eksempler: brunost, tjukkmjølk, spekemat, flatbrød, rømmegrøt, rakfisk, fårikål, surmelk, tørrfisk, byggryn….
Hva betyr disse matvarene for deg? Vet du hvor de kommer fra, elle hvordan de har blitt laget? Har du noen minner knyttet til dem?
2. Del med gruppa - og gjerne på det «store verdensnettet» også - metoder, oppskrifter og aha-opplevelser du gjør underveis!
3. Konserver minst én råvare etter norske tradisjoner, for eksempel:
Velg en metode med rot i vår matkultur:
Tørke kjøtt eller sopp
Fermentere grønnsaker
Lage din egen yoghurt
Lag din egen surdeigsstarter og bak surdeigsbrød
Lage urtesalt
Lage sylteagurk
Rake fisk og/eller kjøtt
Røyke kjøtt og/eller fisk
Dette er ekte matmagi – og robust beredskap!
Kanskje gjør du allerede noe av dette fra før, eller du prøver deg på noe nytt nå. Del gjerne hvordan det gikk – med bilde, tekst eller video. Vi heier på hverandre!
🌿Kanskje er vi heldige og får et minikurs eller to og en introduksjon i konservering av melk i løpet av uka: Enkle steg til å lage yoghurt, kefir og ost hjemme! Dette legges i så fall ut i Facebook-gruppa og på websiden som opptak og kan ses når det passer deg.
BONUSOPPGAVE:
Spør noen som er eldre i familien eller nabolaget f.eks.:
Hvordan tok dere vare på maten før i tida? Hva lagde dere? Hvordan smakte det? Dette er ekte kulturarv – ta vare på den!
MATKULTUR ER BEREDSKAP!
Når vi tar i bruk gamle teknikker og mattradisjoner, gjør vi oss mindre sårbare og mer selvhjulpne. Vi kobler oss på naturen, årstidene – og hverandre.
Vi gleder oss til å se hva DU lager og deler denne uka! Inviter gjerne flere med på laget også!
Hvis det er noen Ukens Temaer du ikke rakk å følge opp skikkelig den uka de var på kalenderen så er det bare å lete de frem igjen senere. Dette er ikke noe som går ut på dato – vi kan gjøre det igjen og igjen og igjen- og akkurat i det tempoet som passer akkurat deg og din hverdag.
🌿 Husk: ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og når mange gjør litt – da blir det kraft!
Varme hilsener fra Beredskapsteamet: Edel, Maud Astrid, Anne Thea, Mari, Jeanette, Marit og Sigrid



