top of page

Ukens tema: Matkultur, tradisjoner og beredskap

Oppdatert: 12. sep.


Kjære Beredskapsbygger!

 

Denne uka reiser vi tilbake i tid – og på den måten bygger vi fremtida.


For hvordan lagde våre formødre og forfedre mat før fryser, kjøleskap og ferdigmat fantes? Hva spiste de, hvordan oppbevarte de maten – og hvordan tok de vare på ressursene de hadde rundt seg?


Når vi snakker om matberedskap i dag, må vi også snakke om matkultur. For det finnes en enorm styrke og visdom i tradisjonsmaten, og det er faktisk beredskap i praksis.


Å lage sitt eget syltetøy, sin egen ost, røyke sitt eget kjøtt, tørke urter eller dyrke sine egne lagringsgrønnsaker handler ikke bare om smak og kos – det handler også om selvforsyning, overføring av kunnskap og beredskapsevne.


Det er på tide å hente frem det vi har mistet – og gjenoppdage gammel kunnskap som står i fare for å bli glemt. 



UKENS UTFORDRINGER:


Som alltid: gjør én, to – eller alle tre! Eller gjør noe annet i samme ånd og del det med oss i gruppa!


1. Hva spiser du som er rotfestet i norsk matkultur?


Gå gjennom hva du vanligvis har i kjøleskap og matskap. Hva spiser du som har røtter i norske mattradisjoner? Eksempler: brunost, tjukkmjølk, spekemat, flatbrød, rømmegrøt, rakfisk, fårikål, surmelk, tørrfisk, byggryn….


Hva betyr disse matvarene for deg? Vet du hvor de kommer fra, elle hvordan de har blitt laget? Har du noen minner knyttet til dem?


2. Del med gruppa - og gjerne på det «store verdensnettet» også - metoder, oppskrifter og aha-opplevelser du gjør underveis!


3. Konserver minst én råvare etter norske tradisjoner, for eksempel:

Velg en metode med rot i vår matkultur:


  • Tørke kjøtt eller sopp

  • Fermentere grønnsaker

  • Lage din egen yoghurt

  • Lag din egen surdeigsstarter og bak surdeigsbrød

  • Lage urtesalt

  • Lage sylteagurk

  • Rake fisk og/eller kjøtt

  • Røyke kjøtt og/eller fisk


Dette er ekte matmagi – og robust beredskap!


Kanskje gjør du allerede noe av dette fra før, eller du prøver deg på noe nytt nå. Del gjerne hvordan det gikk – med bilde, tekst eller video. Vi heier på hverandre!


🌿Kanskje er vi heldige og får et minikurs eller to og en introduksjon i konservering av melk i løpet av uka: Enkle steg til å lage yoghurt, kefir og ost hjemme! Dette legges i så fall ut i Facebook-gruppa og på websiden som opptak og kan ses når det passer deg.




BONUSOPPGAVE: 


Spør noen som er eldre i familien eller nabolaget f.eks.:


Hvordan tok dere vare på maten før i tida? Hva lagde dere? Hvordan smakte det? Dette er ekte kulturarv – ta vare på den!


MATKULTUR ER BEREDSKAP!

Når vi tar i bruk gamle teknikker og mattradisjoner, gjør vi oss mindre sårbare og mer selvhjulpne. Vi kobler oss på naturen, årstidene – og hverandre.


Vi gleder oss til å se hva DU lager og deler denne uka! Inviter gjerne flere med på laget også!


Hvis det er noen Ukens Temaer du ikke rakk å følge opp skikkelig den uka de var på kalenderen så er det bare å lete de frem igjen senere. Dette er ikke noe som går ut på dato – vi kan gjøre det igjen og igjen og igjen- og akkurat i det tempoet som passer akkurat deg og din hverdag.


🌿 Husk: ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og når mange gjør litt – da blir det kraft!


Varme hilsener fra Beredskapsteamet: Edel, Maud Astrid, Anne Thea, Mari, Jeanette, Marit og Sigrid

 
 
bottom of page