top of page

Ukens tema: Matforedling - lagre og bevare mat uten strøm

Oppdatert: 12. sep.


Aller beste Beredskapsbygger! 

Vi tar opp igjen tråden med råvarer i sesong, men nå med fokus på matforedling og/eller konservering, fortrinnsvis hvordan lagre og bevare mat uten strøm. 

 

🌿Vi har tidligere oppfordret til å kutte ned på å kjøpe råvarer når de ikke er i sesong. Overimport fortrenger norske råvarer i butikken. Hvis dagligvarekjedene kan fylle opp lagrene med for eksempel tollfrie utenlandske epler og plommer før de norske eplene og plommene kommer i sesong har ikke dagligvarekjedene behov for å kjøpe inn de norske råvarene når sesongen starter. 


🌿 Hvis vi som forbrukere velger å ikke kjøpe for eksempel epler og plommer før de norske er i sesong, vil etterspørselen synke og dagligvarekjedenes insentiv for å importere hele tiden vil bli mindre.


🌿Ved å importere over 60% av all maten vi spiser i Norge har vi skapt oss et svært sårbart matsystem. Det er derfor også svært viktig at vi som forbrukere tar mer ansvar for at vi har mat tilgjengelig, og der er konservering særlig viktig. 


🌿Spis de norske råvarene ferske når de er i sesong og ikke resten av året. Fråts for eksempel i norske bær, frukt, sopp og grønt osv. fra nå av og til det er slutt på sesongen. 


🌿Og, en naturlig forlengelse og konsekvens av det å spise i sesong, er konservering. 


🌿Sylte, safte, tørke, bake, fryse, hermetisere, røyke, fermentere, salte, lagre. 


🌿 De fleste har jo fryser, og har kanskje ikke store utfordringer med å hive noe i fryseren. Men, hva hvis strømmen går? Over litt tid? 


🌿Konserverer du noe som ikke er avhengig av strøm for å holde seg? 


🌿Hva med å tørke mer for eksempel? Tørking er en av de enkleste formene for konservering. Det meste kan tørkes og da holder det faktisk i en evighet. Vi kan tørke alt fra frukt, bær, grønnsake og sopp til kjøtt og fisk. Fermentering og sylting er heller ikke i utgangspunktet avhengig av strøm.  


🌿Tørre bakevarer som flatbrød, knekkebrød og granola har også lang holdbarhet uten kjøling.


🌿Hermetiserer du råvarer på riktig måte, holder det også i en liten evighet. 


🌿For å ikke snakke om bare det å lagre råvarer. En rekke grønnsaker kan lagres i svært lang tid hvis de oppbevares riktig. Egg kan du ha på kjøkkenbenken. Poteter, løk og hvitløk holder vinteren igjennom mørkt og tørt. Gresskar kan lagres i romtemperatur osv. 


🌿Ved å bruke mest mulig lokale råvarer når de er i sesong og konservere råvarene slik at de varer høst og vinter igjennom, stimulerer vi også til mangfold og lokal foredling. Det bidrar til et levende lokalsamfunn, med trygghet og samhold. 


🌿Råvarer i sesong og konservering bygger beredskap! 


🌿Et viktug mål for Beredskapskalenderen er å gi innsikt i utfordringene – og løsningene - for matberedskap, forbrukermakt, egenberedskap, matsikkerhet, selvforsyning og samberging.


🌿Desto flere som har denne innsikten, desto flere kan være med å bidra til å være med å sikre at vi har trygg mat og vann i framtida.


🌿Derfor leser du dette og derfor er vi her sammen for å skape endring. 


🌿Sammen er vi sterkere!🌿



TIDEN ER VIRKELIG HER FOR Å FINNE SAMMEN OG BYGGE VERDIFULLE FELLESSKAP

– Det er det vi gjør akkurat nå folkens! Det er sååå gøy!



UKENS UTFORDRINGER: 

1.      Delta på mini-inspirasjonskurs om hermetisering 

🌿Vibeke De Lafuente holder et gratis introduksjonskurs i hermetisering. Kurset blir delt på facebookgruppen. 


2.      Delta på konserveringskurs om fermentering, salting, sylting og tørking.

🌿På onsdag 16.07.25, kl. 12.00 holder Maud Astrid fra Rein Mat et gratis direktesendt introduksjonskurs i fermentering, salting, sylting og tørking. Kurset blir i Facebook gruppa. 


3.      Konserver en råvare (på en annen måte en frysing)

🌿Ta bilde, fortell og del gjerne med oss i Facebook gruppa Beredskapsbyggerne.

Har du ikke har mulighet til å delta på noen av disse kursene, finnes det enorme mengder med kunnskap der ute om konservering og også andre kurs, bøker, nettsteder og i sosiale medier.


Forslag til inspirasjon:

🌿Gry Hammer har skrevet en rekke bøker, følg henne i sosiale medier og nettsiden www.gryhammer.no

🌿Rein Mat skriver mye om konservering mm. følg henne i sosiale medier og nettsiden www.reinmat.no

🌿Husmannhagan har skrevet en bok og skriver mye om konservering mm. følg dem i sosiale medier.

🌿Delås Gård skriver mye om konservering mm. Følg dem i sosiale medier.

🌿Camilla Plum skriver på dansk om mye konservering. Følg henne på https://www.fuglebjerggaard.dk/

🌿Astrid Riddervold var en legende som skrev bøker om norsk matkultur og tradisjoner. Se hva du kan finne om henne.

🌿 Permakulturfolk holder kurs i permakultur, selvforsyning og beredskap. Følg dem på www.permakulturfolk.no


Det finnes også vanvittig mye gode bøker og andre nettsteder og kontoer på sosiale medier om fermentering. Søk deg frem.




BONUSOPPGAVER

 

🌿 Konserver flere råvarer når de er i sesong og lagre den magiske smaken av sommer til mørke vinterdager. Denne oppgaven vil også være aktuell hele sommeren og høsten igjennom. 


🌿Ta bilder, del og si hva du lager.

🌿Vi ønsker flere med på laget! En effektiv måte å få til dette på er ved å aktivere våre kontakter! Hvis alle gjør en innsats nå så blir det flere som får sjansen til å løfte i lag for beredskapen vår!

🌿Så: bruk uka og verv EN, FEM eller TI venner til å bli med i Beredskapskalenderen!

Vi gleder oss til å høre, lese og se løsninger og inspirasjon! 

🌿La oss fortsette å bruke stemmene våre for felleskapets beste! 

🌿Vi fortsetter også med å signere oppropene mot Bovaer i maten vår!


LYKKE TIL! Ikke nøl med å spørre om noe er uklart!


Beste hilsen fra Beredskapsteamet ved Maud Astrid, Jeanette, Anne Thea, Marit, Mari, Sigrid og Edel.

 


 
 
bottom of page