Ukens tema: Matberedskap og frø - nøkkelen til selvforsyning
- Rene Eide Rasmussen
- 10. nov. 2024
- 4 min lesing
Oppdatert: 12. sep.
Kjære Beredskapsbygger 💚
Denne uka setter vi søkelyset på matberedskap gjennom frø, settepoteter, setteløk og såkorn – de små, men avgjørende byggesteinene for matproduksjonen.
For uten frø, ingen mat, og uten trygg tilgang til frø og settepoteter, mister vi kontrollen over matsikkerheten vår.
I Norge finnes det regler for omsetning, lagring og bruk av settepoteter, setteløk og såkorn. Disse er laget for å beskytte oss mot sykdommer og sikre kvalitet. Dersom vi ikke følger disse reglene og sprer smitte kan det få store konsekvenser.
Frø handler ikke bare om dyrking – det handler om beredskap. Å kunne høste, lagre og bruke frø selv gir oss trygghet, uavhengighet og mulighet til å hjelpe andre.
UKENS UTFORDRINGER:
Som alltid: velg én, to eller alle tre. Eller gjør noe helt annet i samme ånd – men del det i gruppa og andre steder.
Lær reglene – og start frøbanken din
Finn ut hvilke regler som gjelder for å lagre og bruke egne frø, settepoteter, setteløk og såkorn.
Les om hvordan du kan høste frø fra egne eller andres planter (med tillatelse), og lagre dem trygt til neste sesong.
Lag en liten frøbank hjemme – eller sammen med naboer eller venner.
Finn ut om biblioteket ditt har frøbibliotek, eller gi dem tips om å starte et. Det kan for eksempel gjøres i samråd med hagelaget.
Del gjerne bilder av frøene dine eller lagringsmetoden din.
Hvis du vil ta beredskapsnivået et hakk opp og vil være helt trygg; bygg en liten lokal "frø- og settepotetbank" sammen med venner eller naboer – og oppdater den hvert år.
Hør podcasten “Takk for maten”
På tirsdag slippes nye episoder der Kristoffer snakker med de politiske partiene om matberedskap og forsyningssikkerhet med tanke på valget som nærmer seg.Lytt, lær – og del videre!Partiene som mangler er foreløpig Rødt og FRP, dersom Kristoffer får avtaler i boks kommer også de episodene etter hvert.
I dag er det akkurat 4 uker til Stortingsvalget!
Del gjerne én setning - eller flere! - om hva du lærte eller reagerte på, og tips andre om å lytte før de bestemmer seg for hvem de skal stemme på.
Du finner podkasten på spotify: https://open.spotify.com/show/0JJwo1E8SjqLYDyghRdop2?si=7338fc72ed784f46
Aktiver 100 Vennersklubben
Vi trenger å bli flere som jobber for bedre matberedskap!Denne uka: inviter minst én, gjerne fem – eller ti – venner til å bli med i Beredskapskalenderen. Som siste innspurt av å få med flere før valgdatoen plutselig er her.
Fortell dem hvorfor du er med, og hvorfor frø og selvforsyning er så viktig for Norge nå. Spre også gjerne dette i åpne kanaler, eller skriv et leserinnlegg. Vi trenger å få belyst fokuset på matberedskap fram mot valget for at politikerne og media skal ha fokus på det.
BONUS: Kanskje får vi til et minikurs om høsting av frø også denne uka. Følg med!
FRØ ER FREMTID
Når vi tar vare på frø og settepoteter, tar vi vare på evnen til å dyrke vår egen mat – for oss selv, for naboen og for landet. Dette er ekte beredskap.
La oss bruke uka til å lære, dele og inspirere. Og husk: hver handling teller – og sammen kan vi skape den tryggheten vi ønsker oss.
Beste hilsen fra BeredskapsteametEdel, Maud Astrid, Anne Thea, Mari, Jeanette, Marit og Sigrid 🌱
Dette er regler og retningslinjer vi må forholde oss til:
Frø 🌱
Du kan høste frø fra egne planter og bruke dem selv, så lenge det ikke er patenterte eller beskyttede sorter. Mange grønnsaker er lette å frøforme (salat, tomat, erter, bønner, blomster som ringblomst). Beskyttede sorter (registrert i sortslisten) kan du dyrke til eget bruk, men du kan ikke selge frø uten avtale med rettighetshaver. Tørre frø lagres best mørkt, tørt og kjølig – i glass, papirposer eller metallbokser med lokk.
I økologisk dyrking er det ikke lov med beisede frø. Beising av frø, eller frøbeising, er en prosess der man behandler såkorn med et beisemiddel for å beskytte det mot soppsykdommer og skadedyr. Beisingen gjøres med bruk av kjemikalier som kan være skadelig både for helse og miljø.
Settepoteter 🌱
Må være sertifiserte hvis de skal omsettes, for å unngå spredning av sykdommer som potetcystenematoder og tørråte. Til privat bruk kan du gjenbruke poteter fra egen hage, men det anbefales å kjøpe sertifiserte poteter med jevne mellomrom for å hindre sykdomsopphopning. Oppbevar tørt, mørkt og kjølig (4–6°C).
Setteløk 🌱
Som med poteter finnes det sertifiserte setteløk for salg – disse er frie for sykdommer. Du kan ta vare på egne løk og bruke dem som setteløk neste sesong, men vær obs på lagringsforhold og at noen sykdommer kan følge med. Oppbevar tørt, mørkt og kjølig, men ikke for kaldt (0–4°C er ideelt for mange typer).
Såkorn 🌱
Kjøpes oftest sertifisert for å sikre god spireevne og minimere sykdom. Til eget bruk kan du lagre korn fra egen avling, men det må være godt tørket (under 14 % fuktighet) og lagret tørt. Noen kornslag kan angripes av sopp som produserer giftstoffer (mykotoksiner) – derfor er tørking og kontroll viktig.
Mattilsynet er myndigheten som fører tilsyn med frø, settepoteter, setteløk og såkorn. Regler finnes i Forskrift om såvarer og Forskrift om settepoteter.
Målet med regelverket er å sikre mattrygghet, avlingskvalitet og beredskap.



